Wil je jouw weerstand een boost geven zodat je fit de winter door kan komen? In deze blog ontdek je welke zelfmassagetechnieken je kunt toepassen om het zelfgenezend vermogen van je lichaam te stimuleren. Ook deel ik wat je kunt doen als je extra hulp nodig hebt. De tips komen uit de eeuwenoude oosterse kennis zoals accupressuur en de westerse reflexologie.
Wat gebeurt er als je weerstand verzwakt?
Als je weerstand verzwakt ben je vatbaarder voor ziektes en kwalen. Vooral in de koude, natte wintermaanden hebben veel mensen hiermee te maken. Van alle ´verdedigingsmechanismen´ in je lijf, is je immuunsysteem het meest bekende. Het beschermt je tegen indringers zoals virussen, bacteriën en parasieten. De ´commando centrales` van je immuunsysteem zijn te vinden in je beenmerg, de thymusklier, de milt, de lymfeklieren en in je darmen. Deze onderdelen werken samen om je lichaam gezond te houden.
Hoe houd je je weerstand op peil?
Naast gezonde gevarieerde voeding, voldoende (water) drinken, slaap en beweging is het van belang om iedere dag een momentje voor jezelf te nemen om te ontspannen. En soms heeft je immuunsysteem wat extra hulp nodig zoals na een ziekte, een detox, medicijngebruik (zoals een antibioticakuur) of na een langere periode van stress. Voetreflextherapie op zo'n moment helpen. En je kunt zelf ook al veel doen.
Boost je weerstand met voetenbad- en zelfmassageritueel
Een eenvoudig en effectief ritueel voor het versterken van je immuunsysteem is een voetenbad gecombineerd met zelfmassage. Ontspannend en het helpt om afvalstoffen sneller af te voeren.
Neem een warm voetenbad waarbij het water van het voetbad tot ruim boven de enkels komt. Hiermee breng je de energie van je hoofd naar de voeten en dat brengt rust. Combineer het met bijvoorbeeld magnesiumvlokken en een ontspannende essentiële olie, zoals lavendel, voor een extra rustgevend effect. Tijdens het voetenbad kun je zelfmassagetechnieken toepassen op bepaalde punten van je lichaam. Dit kan ook zonder het voetenbad.
Zes zelfmassage-tips voor sterke weerstand
Masseer ongeveer 1-2 minuten onderstaande punten en herhaal om het meeste effect te ervaren.
1. Het kuiltje onder de bal van je voet.
Dit kuiltje kun je vinden als je tussen je grote teen en tweede teen naar beneden gaat. Dit is de reflexzone van de belangrijkste zenuwknoop in je lichaam die ontspanning geeft. In de oosterse leer is dit het beginpunt van de niermeridiaan, een energiebaan in je lichaam die in verbinding staat met je nieren. Je nieren zijn onderdeel van het reinigings-, ontgiftings- en uitscheidingsvermogen van het lichaam. Het masseren van dit punt helpt ook bij slapeloosheid. Masseer dit punt in cirkelvormige bewegingen of geef druk op de inademing en laat de druk langzaam los op de uitademing. Stem de druk af op de gevoeligheid van het punt.
2. Het Maag-36 accupressuurpunt op je onderbeen.
Accupressuurpunt Maag 36 staat bekend als “het punt van een vitaal en lang leven” of “het punt van de honderd ziekten”. Het punt ligt een handbreedte onder je knie aan de buitenkant naast je scheenbeen (aan de kant van je pinketeen). Het voelt als een klein deukje. Als je je voeten op de vloer zet en de tenen naar je toetrekt zonder je voeten op te tillen, dan helpt dat ook om het punt te vinden. Het komt niet zo nauw aan op het punt zelf, het is een brede zone. Je kunt dit punt masseren en ook bekloppen met een ontspannen vuist.
3. De vliezen tussen je tenen en/of tussen je vingers.
De ruimtes tussen de tenen en vingers, soms aangeduid als de zwemvliezen, bevatten veel lymfatische eindpunten die door massage kunnen worden geactiveerd. Deze zones worden vaak vergeten, maar ze zijn belangrijk in de context van lichaamsreiniging en ontgifting. Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen uit het lichaam en het onderhouden van de vochtbalans. Het werkt nauw samen met het immuunsysteem. Al drukkend en draaiend kun je alle ruimtes tussen je tenen masseren en daarmee de lymfeactivering bevorderen
4. Borstgebied: long 1 en de thymus
Klop ook even op je borst. Long 1 is het beginpunt van de longmeridiaan en bevindt zich onder het sleutelbeen, vlak bij de kuiltjes boven je oksels. Het masseren of kloppen op deze punten kan de longfunctie ondersteunen en helpen bij ademhalingsklachten.
Maak hiervoor een tuutje van je duim en vingers en tik hiermee onder je sleutelbeen door naar de kuiltjes boven je oksel. Strijk het daarna naar links en rechts af.
5. Thymus
Tik met je vingers gepunt bij elkaar zachtjes op het midden van je borstbeen, net boven het hart. Dit is waar de thymus zich bevindt. Doe dit 30-60 seconden terwijl je langzaam in en uitademt. Is het gevoelig, draai dan met platte hand rondjes over dit gebied.
De thymusklier bevindt zich in het midden van je borst, net boven je hart, en speelt een centrale rol in het immuunsysteem. Door zachtjes op dit gebied te kloppen, stimuleer je de activiteit van de thymus, wat kan helpen bij het versterken van je immuunrespons.
6. Acupressuurpunt Dikke darm 4 (LI4) op de hand
Dit punt is voor heel veel ongemakken in ons lichaam goed. Het stimuleert het immuunsysteem, het verlicht stress, bevordert de energiedoorstroming in het lichaam en het vermindert van pijn en spanning. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn of kiespijn.
Het acupressuurpunt bevindt zich op de hand, tussen de duim en wijsvinger, in het zachte gebied waar de botjes van de duim en wijsvinger samenkomen. Een makkelijke manier om het te vinden is door je duim en wijsvinger naar elkaar toe te brengen, waardoor een verhoogd gebied ontstaat. Het punt bevindt zich in het midden van deze verhoging, net iets verder terug naar de pols. Ontspan de duim weer en zoek richting het bot in het verlengde van de wijsvinger naar een (meestal gevoelig) punt.
NB: masseer dit punt niet als je zwanger bent.
Extra hulp via voetreflex
Zoals je ziet, kun je zelf al veel doen om het immuunsysteem optimaal te houden. Daarnaast kan voetreflextherapie ondersteunend werken met specifieke massages van je voeten en onderbenen voor het lymfestelsel, bij slaapproblemen, stress- en spijsverteringsklachten. Alle delen van je lichaam, zoals huid, spieren, organen, botten, klieren en zenuwen hebben namelijk een reflexzone op de voet.
Voetreflex is een effectieve manier om je weerstand een boost te geven en om op een natuurlijke manier ontstekingen en terugkerende infecties aan te pakken. Onderzoeken hebben aan getoond dat het aantal witte bloedcellen toeneemt. Dit betekent dat er meer zeg maar ‘verdedigers’ in je bloed zijn om het gevecht aan te gaan met ziekteverwekkers of ontspoorde cellen.
Door druk- en massagegrepen op specifieke voetzones krijgt je energiestroom - via meridianen (energiebanen), zenuwstelsel, bloedsomloop en lymfevaten - weer vrij baan: je voelt je beter en het lichaam is in staat zichzelf te genezen.
Het geeft ook een diepe ontspanning wat erg belangrijk is voor herstel.
Voordelen van voetreflextherapie:
- Helpt het lichaam te ontgiften en afvalstoffen sneller af te voeren.
- Ondersteunt het immuunsysteem en bevordert herstel na ziekte of stress.
- Verlicht spanning en stress, wat indirect je weerstand versterkt.
Preventieve werking voor behoud weerstand
Wist je dat voetreflexologie ook preventief werkt voor het behoud van een goede weerstand? Door regelmatig een behandeling te ondergaan zorg je voor meer ontspanning, wat ook het zelfgenezend vermogen van het lichaam ten goede komt.
Tijdens een behandeling produceert het lichaam gelukshormonen zoals endorfine, oxytocine en serotonine. Deze hormonen werken stressverlagend, pijnstillend en hebben ook een positieve invloed op je slaap. Dit alles is natuurlijk bevorderlijk voor een goed werkend immuunsysteem!
Tot slot
Je immuunsysteem versterken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door regelmatig tijd te nemen voor jezelf, een voetenbad te nemen en bepaalde punten op je lichaam te masseren, kun je je lichaam een natuurlijke boost geven. Combineer dit met een gezonde levensstijl en je bent beter voorbereid op de wintermaanden.
Heb jij al een zelfmassageritueel geprobeerd?
Wil je jouw weerstand een flinke boost geven zodat je fit de winter tegemoet kan gaan? Neem dan gerust contact met mij op, dan vertel ik je vrijblijvend wat ik voor je kan betekenen! Of kijk op de reviews wat het anderen heeft opgeleverd.
Barbara Ponteyn
Voetreflextherapeut Flex for flow
Reactie plaatsen
Reacties