Gebitsproblemen, knijp eens in je tenen!
Heb je weleens last van gebitsproblemen, kiespijn of tandvleesproblemen? Uiteraard is het verstandig om daarvoor een bezoekje aan de tandarts te brengen, zeker als je kampt met een ontsteking. Mocht de tandarts geen duidelijke verklaring voor de pijn vinden of komt de pijn steeds weer terug, grijp dan eens naar de tenen (of vingers)!
Je tenen? Ja, lees hier wat je tenen mogelijk voor je kunnen betekenen.
Eerst vertel ik je iets over de geschiedenis van de ontdekking dat druk op specifieke plekken verdoving of genezing van gebitspijn kan geven. Mede dankzij deze ontdekking is de kennis over voet- en handreflex verder ontwikkeld, zoals de opkomst van de neuroreflexologie.
Dit stukje zelfhulp voor gebitsproblemen is echter in de vergetelheid geraakt, tijd om die weer op te poetsen!
Verdoving en genezing door druk op zenuwen vingers of tenen
In 1916 verscheen een wetenschappelijk artikel waar het Zweedse tijdschrift Allers Familj-Journal (een soort 'Libelle') in de 21e editie over vertelt. Collega Liesbeth Spits heeft dit artikel vertaald, hieronder een paar quotes.
Dr. Fitzgerald, een Amerikaanse KNO-arts, had namelijk "de merkwaardige ontdekking gedaan dat men door op een bepaalde manier druk uit te oefenen op de vingers of duim de tandzenuwen kan verdoven en daarmee kiespijn kan opheffen."
Tiental tandartsen gebruikten deze neuropressuur-methode toen in hun praktijk bij bijvoorbeeld het vullen van gaatjes, in plaats van een verdoving. Op de tekening zie je hoe een assistent druk geeft op een vinger. "Vraagt men de patiënt hoe de druk aanvoelt, dan zal hij gewoonlijk antwoorden dat hij eerst het gevoel heeft dat de vinger gevoelloos begint te worden; langzamerhand verplaatst deze gevoelloosheid zich door de arm en dat deel van het lichaam wat bij de betreffende zone hoort."
"Als geneesmiddel tegen kiespijn - speciaal bij kinderen - is neuropressuur behoorlijk effectief. Maar de keerzijde is dat daardoor de rationele tandbehandeling die plaats moet vinden, langdurig opgeschort wordt. De methode moet dus feitelijk slechts gebruikt worden bij kiespijn als een tijdelijk pijnstillend middel, behalve als de pijn van neuralgische aard is."
Zenuwreflexzones op je tenen
In 1916 hadden ze het over de vingers en later bleek dat behandeling van de tenen ook goed en soms zelfs beter werkte. Bovenstaande plaatje geeft de locaties aan van de zenuwreflexzones van de verschillende tandgroepen op de tenen. Zoals je ziet zitten deze op de zijkanten van de gewrichtsspleten van de kleine tenen en op de bovenkant van de gewrichtsspleet van de grote teen. De volgorde is:
Grote tenen - middelste snijtanden
2e tenen - snij- en hoektanden
3e tenen - voorste kiezen
4e tenen - achterste kiezen
5e tenen - verstandskiezen
De bovenkaak is te vinden op de meest van je afgelegen gewrichtsspleten van de tenen.
De onderkaak is te vinden op de meest naar je toegelegen gewrichtsspleten.
Hetzelfde verhaal kun je projecteren op de gewrichtsspleten van je vingers en duim, waarbij de tenen in principe de voorkeur blijven houden om als eerste druk op te geven.
Zelfmassage
Door geleidelijk aan druk op te bouwen op de zone die overeenkomt met de klacht kun je rust geven in het gebit. Voor de behandeling van het tandvlees ga je minder diep dan bij de behandeling van de zenuw. Het werkt nog effectiever als dit met aandacht door iemand anders gedaan wordt (zoals een neuroreflexoloog of voetreflextherapeut), maar in deze tijd kun je het zeker ook bij jezelf uitproberen!
Ik ben benieuwd naar je ervaring!
Laat het me weten via flexforflow@icloud.com
Neuroreflexologie
Neuroreflexologie is tak binnen de voetreflexologie die zich specifiek richt op de reflexpunten die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Via het ruggenmerg in de wervelkolom, gaan zenuwbanen naar de organen, spieren en systemen, zoals het ademhalingssysteem, het spijsverteringssysteem en het hormonaal systeem. Als er zich een blokkade op een van deze zenuwbanen bevindt kan deze verschillende soorten klachten veroorzaken. Wanneer een zenuw geblokkeerd is, kan het reflexpunt zeer pijnlijk zijn. Vooral de duur van de pijn tijdens het aandrukken zegt iets over de toestand van de betreffende zenuw. Door het innerveren van de betreffende zenuwbanen wordt de zenuw aangezet om informatie weer te laten stromen waardoor het lichaam de kans krijgt de balans weer te herstellen.
De therapie kan zeer doeltreffend zijn. In de meeste gevallen ervaren de mensen na één behandeling al onmiddellijk een verbetering. Hoe langer de pijn aanwezig is hoe meer tijd het zal vragen om de pijn te laten verdwijnen. De werking van neuroreflexologie kan op meer dan alleen het fysieke, lijfelijke niveau plaatsvinden. Het kan ook op emotioneel, mentaal of spiritueel niveau zijn invloed hebben.
Neuroreflexologie is bij een breed scala van aandoeningen en lichamelijke ongemakken toe te passen. Denk niet alleen aan gebitsproblemen, maar ook aan zenuwpijn of –verlamming en pijnklachten in de wervelkolom en gewrichten, duizeligheid, epilepsie, sinusitis, prikkelbare darm, migraine en huidklachten (gordelroos). Het is toepasbaar in eerste hulp-situaties (bv bij keelpijn, epilepsie, hoofdpijn), maar ook voor het verlichten van chronische klachten.
Nieuwsgierig? Neem contact met me op of geef je op voor mijn nieuwsbrief.